Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1+2

Har du drømt om å starte egen bedrift?  Vil du prøve deg som gründer?  Dette er et fag med mye praktisk arbeid der du lærer markedsføring, salg, forretningsdrift og strategiarbeid 

 

GRÜNDERE SØKES

Gründere har fått en stjernestatus i dagens samfunn. Det å være grunder kan være både spennende og lukrativt, men det er også krevende!   

I dette faget får du lov å starte en helt ekte bedrift. Du kan prøve å feile uten store konsekvenser og på veien lærer du hvordan det er å starte, drive og avslutte en bedrift. Du jobber i team med 3-5 medelever og vil opp oppleve personlig utvikling samtidig som du lærer fag! 

Velkommen til en annerledes skoletime! 

 

UTVIKLER FREMTIDENS VERDISKAPERE

Har DU lyst å jobbe med ledelse, strategi og innovasjon?  

Har DU lyst å prøve deg som daglig leder, økonomi- eller markedsansvarlig?  

Har DU lyst å lære mer om business? 

Har DU lyst å utvikle egne produkter eller tjenester?  

Da må DU studere entreprenørskap!!  

 

DU STÅR I SENTRUM FOR EGEN UTVIKLING

Innovasjon: Elevene jobber med innovasjonsprosesser for å komme opp med bedriftsideer.  

Etablere: Ungdomsbedriften blir etablert med navn, bankkonto, vipps og forretningsstrategier.  

Drive: Elevene skal føre regnskap, dokumentere progresjon, jobbe i selvstendige roller og selge varer og tjenester.  

Avvikle: Til slutt skal bedriften legges ned.

 

DETTE ER UNGDOMSBEDRIFT

I Ungdomsbedrift får elever i videregående opplæring erfaring med å etablere, drive og avvikle sine egne ungdomsbedrifter gjennom ett skoleår. Ungdomsbedrift drives kun innenfor skolen og i samarbeid med lærer. 

Elevene skal selv være aktivt medvirkende og ta ansvar for å drive arbeidet framover med veiledning fra lærer.  

Praktiske gjøremål danner utgangspunkt når elevene skal ta valg og utforme løsninger. De må søke kunnskap og forståelse i teorien, hos lærer, hos mentor og i arbeids- og næringslivet.  

Det å "prøve og feile", lære av egne erfaringer og reflektere er sentralt i læringsprosessen. 

 

 

ENTREPRENØRSKAP OG BEDRIFTSUTVIKLING 2

KJERNEELEMENTER I FAGET

Kjerneelementet innovasjon handler om å iverksette nye former for verdiskapende aktiviteter knyttet til produkt- og prosessinnovasjoner. Innovasjon handler om å utforske kreativitet gjennom iverksetting av ideer. Innovasjon handler også om å iverksette og gjennomføre innovative handlinger i oppstartfasen av virksomheter, og om å videreutvikle virksomheter i tråd med endringer i samfunn og næringsliv.

Kjerneelementet verdiskaping og bærekraft handler om konsekvenser virksomheters handlinger har på verdiskaping, og hvilken betydning bærekraftig utvikling har i et samfunnsperspektiv. Det innebærer også å følge regler og normer og å være bevisst på etiske valg. Virksomhetenes valg av visjoner, verdier og bruk av teknologi, kommunikasjon og nettverk har betydning for verdiskaping. Bærekraft handler om det sosiale, økonomiske og miljømessige samfunnsansvaret virksomheter har for å ta valg som ivaretar både lokale og globale interesser.

Kjerneelementet strategi og virksomhetsutvikling handler om hvordan virksomheter blir etablert, driftet og videreutviklet. Strategi handler om å analysere rammene, sette mål, legge planer og utvikle levedyktige virksomheter. Virksomhetsutvikling handler om å vurdere behov for innovasjon og videreutvikling, og å utvikle omstillingsevne for å håndtere endringer i marked og samfunn.

 

FAGETS RELEVANS OG SENTRALE VERDIER

Entreprenørskap og bedriftsutvikling handler om innsikt i etablering og videreutvikling av virksomheter. Faget skal gi elevene en teoretisk og praktisk forståelse av hvordan mennesker og virksomheter kan påvirke utviklingen av næringsliv og samfunn. Faget handler videre om hvordan entreprenørskap kan skape nye og utvikle eksisterende arbeidsplasser og forberede elevene på videre studier og framtidig arbeidsliv.

Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Entreprenørskap og bedriftsutvikling skal bidra til skaperglede, engasjement og utforskertrang ved å motivere elevene til å se muligheter for og verdien av etablering og videreutvikling av virksomheter, og å sette ideer ut i handling. Gjennom å la elevene bruke ulike faglige metoder stimulerer faget til nysgjerrighet og kritisk metodetenkning. Faget skal videre bidra til at elevene ser hvilken verdi samarbeid har for innovasjon og utvikling av virksomheter og samfunn. Faget skal bidra til bevissthet om utfordringer knyttet til etikk, og hvilke muligheter og utfordringer bærekraftig utvikling kan gi i arbeidet med å skape verdier.

 

HVORFOR VELGE FAGET?

Absolutt alle yrker trenger ansatte med entreprenøriell kompetanse!

Evnen til å være kreativ, tenke kritisk, våge å ta risiko, lære nye ting og å samarbeide med andre er ferdigheter vi trener på i faget.

Du har kanskje en jobb ved siden av skolen i dag, eller du ønsker deg en sommerjobb – kunnskap om hvordan bedrifter tjener penger og hvordan jobbe med mennesker og ledelse er nyttig for deg!

 

VURDERING

Du får en standpunktkarakter. Du kan også trekkes ut til skriftlig eller muntlig eksamen. 

 

FAGKOMBINASJONER

Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2 tilhører programområdet for språk, samfunnsfag og økonomi. Du kan velge det som et enkeltfag/valgfritt programfag på Vg3, eller det kan være et av fagene du får fordypning i hvis du har valgt Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1 Vg2.  

 

TIMEOMFANG

Faget består av 140 timer, det vil si i gjennomsnitt 5 timer per uke på Vg3. På Hetland vil det betyr at programfaget har tre økter i uka i høytermin og to økter i uka i lavtermin.

 

ARBEIDSMÅTER

I faget entreprenørskap og bedriftsutvikling 2 arbeider vi oftest med å løse case. Å arbeide med case er å løse utfordringer som kunne ha vært, eller er, hentet fra den virkelige verden. I arbeidet med case tar du på deg rollen som «rådgiver» og løser utfordringer bedriften har. Det kan være å omstille bedriften til en mer bærekraftig forretningsdrift, å utvikle forretningsideer eller å utvikle marked-, eller vekststrategier. Når du jobber med case må du kunne anvende relevant teori, bruke kilder og være kreativ og løsningsorientert.

 

Her kan du lese mer om faget ENTREPRENØRSKAP OG BEDRIFTSUTVIKLING